Vis det fulde website

PolicyWatch

Medie: Der skal styr på techgiganterne, lyder det fra europæiske ledere til G20

Det skal være en topprioritet blandt verdens største økonomier at få styr på selskaber som Google, Facebook og Apple og den digitale beskatning, når verdens 20 største økonomier mødes senere på måneden. Det fremgår af dokumenter ifølge Reuters.

Foto: AMY OSBORNE/AFP / AFP

Når verdens 20 største økonomier mødes hen over weekenden, er der i hvert fald ét ønske på den europæiske dagsorden: Skatter på de digitale giganter.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge et dokument, som mediet er kommet i besiddelse af, har EU's G20-økonomier – plus Storbrittannien nemlig et klart fælles ønske:

"Vi er nødt til at give det den højeste prioritet at finde globale løsninger, som kan adressere beskatningen af den digitale økonomi og de resterende Base Erosion and Profit Shifting-problemer," lyder det fælles udgangspunkt for de europæiske økonomier ifølge mediet:

"Base Erosion and Profit Shifting" (BEPS) refererer til en OECD-handlingsplan, som blev udviklet til at komme transnationale selskabers skattekrumspring til livs. Kort fortalt er formålet at sikre, at eksempelvis tech-giganter som Facebook og Google ikke omgår nationale skatteregler eller sikrer sig urimeligt lav beskatning.

Denne form for skattetænkning har også længe været et fokuspunkt for Bruxelles.

Milliardbøderne

Techgiganternes skatteforhold har længe været en varm kartoffel, hvor bl.a. den danske konkurrencekommissær, Magrethe Vestager, har slået hårdt ned på de internationale teknologivirksomheder. EU-Kommissionen har ad flere gange uddelt bøder i den flercifrede milliardklasse, hvor bl.a. Apple har været dømt til at betale 100 mia. kr. i forbindelse med selskabets skattekonstruktion i Dublin.

Foruden Apple har også Facebook og Google været i Kommissionens søgelys. Her har sidstnævnte ad flere omgange været i døbt heftige bøder for bl.a. misbrug af markedspositioner og potentielt skattesvig.

Når finansministre og centralbanker for verdens 20 største økonomier – også kendt som G20 – står til at skulle mødes hen over den kommende weekend i Riyadh, lader det også til at være det klare budskab til verdenssamfundet fra de europæiske medlemmer.

Der skal mere fokus på beskatningen af den digitale økonomi.

Men der lader til at være fortrøstning. Ifølge Reuters ser de europæiske G20-underskriverne frem "til ambitiøse, fair, effektive, ikke-diskriminerende og praktiske globale løsninger og [vi] vil styrke vores anstrengelser mod en konsensusbaseret løsning, der kan levere dette mål i 2020".

Vestager møder Zuckerberg forud for ny datastrategi for EU 

Mark Zuckerberg: Facebook vil gladeligt betale mere i skat i Europa 

Mere fra PolicyWatch